Bartending není jen obyčejná práce, je to životní styl. Barman se stejně jako každý jiný umělec musí učit, sledovat nejnovější trendy a setkávat se s mistry v oboru. Z této myšlenky se zrodil projekt Jan Becher Pernod Ricard Bar Academy, v němž se už deset let komplexně vzdělávají jak začátečníci, tak profesionálové. Letošní jubileum si žádá mimořádnou akci v duchu filozofie zlepšování kvality barmanského řemesla. Na začátku září proběhne v pražském P.M. Clubu Bar Academy Reunion: BARTENDING = MY LIFE CHOICE. V rámci akce vystoupí české i zahraniční barmanské špičky, návštěvníci se budou moci zúčastnit nejrůznějších workshopů a po oficiálním programu bude následovat party s koncertem.
Čeští barmani patří ve světě mezi uznávané profesionály. Přesto na české barmanské scéně dlouho neexistoval žádný program, který by se věnoval ucelenému vzdělávání barmanů. V minulosti sice proběhlo několik barmanských kurzů, byly to však spíše ojedinělé události bez systematické návaznosti. Čerstvý vítr zavál do vod profesionálního bartendingu před deseti lety díky společnosti Jan Becher Pernod Ricard. Šlo o projekt Havana Club Academy, který byl o dva roky později přejmenován na Bar Academy. Každoroční kurzy nabízejí komplexní vzdělání pro širokou škálu zájemců. Nováčci se seznamují s řemeslem i oborem, zkušenější prohlubují své znalosti a know-how a všichni se mohou účastnit seminářů s českými i zahraničními barmanskými esy. Postupně se tak utváří dynamická platforma pro setkávání a ucelená komunita.
Letos slaví Bar Academy desáté výročí. V průběhu své existence dosáhla mnoha úspěchů, a tak první dekádu oslaví výročním setkáním. Kurzy Bar Academy mají vždy intenzivní atmosféru, která si podmaní každého. Nejinak tomu bude i na zářijové akci s názvem Bar Academy Reunion: BARTENDING = MY LIFE CHOICE. Vrcholoví barmani ze světa i z Čech se podělí o své zkušenosti a tajemství, nebudou chybět ukázky barmanského umu, originální koktejly a novinky ze světa bartendingu. Bar Academy dál pokračuje na své cestě zdokonalování českého barmanství.

TONY CONIGLIARO

Patří k největším kreativcům a vizionářům ve světě koktejlů, chybělo ale málo a nikdy by se jím nestal. Tony Conigliaro totiž původně vystudoval výtvarné umění a za bar se před zhruba dvěma desítkami let postavil jen proto, aby si při škole přivydělal. Že mu fantazie rozhodně nechybí, tak dnes nedokazuje před malířským plátnem, ale ve své londýnské laboratoři Drink Factory, již před lety založil, a samozřejmě i ve svých barech 69 Colebrooke Row a Termini. Neustále sleduje práci špičkových šéfkuchařů a jejich metody či techniky následně využívá při vymýšlení nových koktejlů. Inspiraci ovšem nečerpá jen z gastronomické branže, ale i od vědců, alchymistů, odborníků na vůně nebo třeba designérů. Právě otevřenost a chuť propojovat nejrůznější disciplíny mu umožňuje být vždy o krok napřed a dělat svým způsobem to, co kdysi vystudoval – moderní umění. Část ze svého umu předal barové veřejnosti v knize Drinks, jež byla před třemi lety na Tales of the Cocktail oceněna titulem Best New Book 2013. Spoustu zajímavého se ale můžete dozvědět i od Tonyho osobně – na jeho semináři v rámci Bar Academy Reunion.
TONY CONIGLIARO

JAN BRANIŠ

JARDA JANOUŠEK

ONDŘEJ HNILIČKA
téma prezentace
KONCEPT BAR ACADEMY, CO MI DÁVÁ PRÁCE SE STUDENTY

„Barmanství není poslání, je to řemeslo, skvělé řemeslo, ale musí se dělat s pokorou. Zajímejte se o to, co chtějí vaši hosté, a snažte se jim z návštěvy vašeho baru udělat komplexní zážitek.“
Honzova profesní cesta je spojena především s Bugsyʼs barem, do nějž nastoupil hned po maturitě na hotelové škole a v němž pracuje už více než 16 let. I jeho zásluhou je tak nejstarší cocktail bar v ČR stále jednou z nejoblíbenějších a nejlépe hodnocených destinací milovníků dobrého pití. Přestože na BAR ACADEMY působí jako lektor již 5 let, i on si odtud odnesl a stále odnáší řadu cenných zkušeností a kontaktů. „Nejvíc mě na tom baví, že jsem součástí něčeho, co má smysl dělat, u čeho jsou vidět výsledky, o co je velký zájem a co má skvělou pověst i výbornou zpětnou vazbu od absolventů.“
JAN BRANIŠ
lektor BAR ACADEMY, Bugsy’s bar, Praha
téma prezentace
ZROD MIXOLOGA Z FLAIROVÉHO BARMANA A VZNIK KOKTEJLU

„Baví mě ta kreativita, tvoření věcí podle vlastní fantazie a měnění snů ve skutečnost.“
Jardu prý o správně zvolené cestě přesvědčil každý další úraz v podobě rozřízlé ruky nebo rozbité hlavy od láhve či šejkru, každá situace, kdy si musel říct, že to nevzdá. Dlouho bodoval u návštěvníků barů i porotců nejrůznějších soutěží jako flairový barman. Mixologie přišla až později a BAR ACADEMY, jediný kurz, který kdy Jarda absolvoval, na tom měla lví podíl. Vloni opustil tým baru Black Angel’s, aby se mohl stát šéfbarmanem a autorem menu nového pražského klubu Le Valmont. Splnění toho hlavního snu má ale ještě stále před sebou. „Asi jako úplně každý barman si přeju mít svůj vlastní bar!“
JARDA JANOUŠEK
absolvent BAR ACADEMY, Le Valmont, Praha
téma prezentace
BARMANSKÉ SOUTĚŽĚ, KOMPLEXNOST BARMANA A BAROVÝ PORTÁL ATBARS.COM

„Neboj se experimentovat, buď sám sebou a usmívej se. Když to nezkusíš, nedozvíš se, jak to dopadne.“
Ondra je jednou z klíčových tváří vyhlášeného Hemingway baru. Má rád profesionální přístup nejen k hostovi, ale i k pracovnímu nasazení. A právě to ho katapultovalo mezi nejlepší současné české barmany, kteří sklízejí úspěch i v zahraničí. Jeho druhé místo na loňském globálním finále Chivas Masters je toho krásným důkazem. Svou vášeň pro svět koktejlů Ondra promítá nejen do perfektních drinků a spokojených hostů, ale také do respektovaného on-line magazínu AtBars.com. A jednou by ji rád promítl také do barmanské práce v New Yorku. I pro něj byla BAR ACADEMY v celé mozaice zkušeností důležitá. „Zahltila mě informacemi, které využívám dodnes. Vzpomínám na ni jen v tom nejlepším.“
ONDŘEJ HNILIČKA
absolvent BAR ACADEMY, Hemingway bar, Praha

KATEŘINA KLUCHOVÁ

MILOŠ DANIHELKA

ALEŠ PŮTA
téma prezentace
CESTA Z VRCHLABÍ DO LONDONA – CO MI VZAL A CO MI DAL GIN

„Gin v mém životě znamenal velký zlom – na naše první setkání nikdy nezapomenu.“
Katka je jednou z mála žen, které se dokázaly v barmanském světě obdivuhodně prosadit, a to nejen v roli ambasadorky známé značky, spojuje své úspěchy a přesvědčení o správně zvolené životní cestě s Alešem Půtou a Sašou Mikšovicem: „Když jsme se poprvé setkali, řekla jsem si, že chci být dobrá jako oni dva.“ Dnes Katka cestuje v barvách svého oblíbeného ginu Beefeater po celém světě a přednáší na BAR ACADEMY. Svým studentům připomíná především to, jak důležité jsou pro práci barmana pokora a porozumění. Lektorská činnost jí prý dala skutečnou víru v celé portfolio brandů, se kterými na akademii pracuje.
KATEŘINA KLUCHOVÁ
lektorka BAR ACADEMY, ambasadorka ginu Beefeater
téma prezentace
NEJDE O TO CO, ALE PŘEDEVŠÍM JAK

„Je důležité být důsledný a neustále na sobě pracovat. Ve všech směrech, nejen v přípravě drinku.“
Pro Miloše bylo barmanství láskou na první pohled. Nejvíce znalostí prý získal během intenzivního tréninku se Sašou Mikšovicem, než nastoupil na pozici barmana do klubu Phenomen. Se stejně kvalitním vzděláním se setkal o pár let později i na BAR ACADEMY, kterou doporučuje všem, kdo to myslí s barmanstvím vážně. V současné době je Miloš spolumajitelem úspěšného pražského baru LʼFleur, kam se hosté rádi vracejí za kvalitním servisem se vším všudy. A právě magie přístupu bude tématem Milošovy prezentace. „Spousta mladých barmanů vidí jako superbarmana někoho, kdo dělá skvělé koktejly a vyhrává barmanské soutěže. Pravda ale je, že super drink tvoří maximálně 30 % naší práce. Daleko víc pro hosta znamená právě to, jak se o něj postaráme.“
MILOŠ DANIHELKA
absolvent BAR ACADEMY, LʼFleur, Praha
téma prezentace
JAK ZÍSKAT CO NEJVÍCE ZNALOSTÍ A DOVEDNOSTÍ A JAK USPĚT V OBORU

„Slušnost a odpovědnost nadevše.“
Přestože už ve své profesi nemůže dělat jen to, co ho baví, a je, jak sám říká, hodně zavalen prací, která je pro podnikání v oboru nutná, stále si užívá pohled na bar plný hostů. Životní cestu majitele celosvětově vyhlášeného Hemingway baru kdysi zpečetil barmanský kurz a také BAR ACADEMY na ni měla podstatný vliv. „Měl jsem příležitost s dobrou partou dělat to, co mě baví, a hlavně se nám podařilo společně vytvořit něco, co má jen těžko v Česku konkurenci.“ I když už Aleš lektorem akademie není, zůstane s ní navždy neodmyslitelně spojený. A prezentace o tom, jak uspět v barovém světě, bude patřit k několika málo z těch, které z jeho úst ještě uslyšíte.
ALEŠ PŮTA
bývalý lektor BAR ACADEMY, Hemingway bar, Praha

MILAN ZALEŠ

DAVID ANDRLE

GEORGE NĚMEC
téma prezentace
JAKÁ BYLA MOJE CESTA/POHOSTINOST, POZORNOST A EMPATIE BAROVÉHO PERSONÁLU

„Pozornost a empatie jsou nejdůležitější. A to nejcennější, co můžeme našim hostům nabídnout.“
Měl být slavným hokejistou, ale osud to zařídil jinak. Na BAR ACADEMY se Milan přihlásil tajně v době, kdy jeho nové vášni, barmanství, moc lidí nevěřilo. Stal se tehdy jejím nejlepším absolventem, což leccos změnilo. „Zjistil jsem, že jsem na správné cestě, získal spoustu znalostí a poznal osobnosti, které mě inspirovaly: Aleše Půtu, Martina Baťhu, lidi z JBPR…“ A taky Václava Vojíře, v jehož legendárním Bugsyʼs baru nyní působí jako šéfbarman. S jeho současnou pozicí souvisí spousta aktivit „navíc“, přesto Milana pořád nejvíc baví, když namíchá drink a host si ho dá znovu nebo se kvůli němu začne do baru vracet. „To je to, proč to vlastně děláme, pro lidi.“ A to je to, proč se Milan stal v rámci soutěží CBA českým barmanem roku 2015.
MILAN ZALEŠ
absolvent BAR ACADEMY, Bugsy’s bar, Praha
téma prezentace
NAJÍT SÁM SEBE

„Najít sám sebe je v životě ta úplně nejdůležitější věc.“
David se zúčastnil premiérové BAR ACADEMY v létě roku 2006 a stal se jejím historicky prvním nejlepším absolventem. Dnes pracuje jako šéfbarman pražského baru Cash Only a barvitost své pracovní pozice si nemůže vynachválit. To, že je cesta, jíž si zvolil, pro něj ta pravá, zjistil na barmanské soutěži v roce 2000. O šestnáct let později patří k nejvýraznějším barmanským osobnostem v České republice a je jedním z těch, kdo nám dělají dobré jméno i ve světě. A co je podle něj pro barmanství důležité? Především pracovitost, pokora a skromnost za jakékoliv situace. Na svou účast na akademii rád vzpomíná dodnes: „Barmanská cesta k vrcholu je jako skládačka složená ze všech zkušeností a účast na BAR ACADEMY do té mé rozhodně patří.“
DAVID ANDRLE
absolvent BAR ACADEMY, Cash Only, Praha
téma prezentace
BARMAN MINULOSTI A SOUČASNOSTI

„Nehledejte štěstí v jeho instantním naplnění, protože to po určité době odezní, ale v cestě, kterou v životě kráčíte. Ať už děláte cokoliv.“
Pro spoustu lidí je pozice globálního ambasadora prací snů a i George ji tak vnímá. Jak sám říká, má obrovské štěstí, že nepředává jen informace, ale také inspiraci a motivaci, což ho nesmírně naplňuje. Za stejně obohacující považuje i spolupráci s BAR ACADEMY. „Respekt spojený s přátelstvím, které v našem lektorském týmu panuje, pro mě představuje něco neskutečného. Opravdu silné a emotivní jsou i pocity během předávání certifikátů na konci týdne, kdy se poté, co se všichni sblížíme, ten náš ‚pionýrský barový tábor‘ zase rozpouští.“
GEORGE NĚMEC
lektor BAR ACADEMY, Becherovka global ambassador

ZDENĚK KORTIŠ

ANNA RIBOVIČOVÁ

MARTIN HUDÁK
téma prezentace
CESTA ZA OTEVŘENÍM BARU V REGIONU

„Moje nejdůležitější rada studentům? Bez pokory to nejde.“
Na cestě za whisky ambasadorstvím a otevřením vlastního pubu & whisky baru byla pro Zdeňka Kortiše klíčová stáž v Irsku. Přátelská atmosféra v irských barech (v pubu a v kostele jsme si všichni rovni) ho tehdy přímo nadchla, a tak si po návratu do České republiky začal plnit sny. BAR ACADEMY si na něj ovšem musela chvíli počkat. „Kovářova kobyla chodí bosa. Poslal jsem na ni všechny svoje barmany, ale sám jsem ji poprvé zažil až z té druhé strany. Akademii jsem celý čas sledoval a obdivoval přednášející lektory, nicméně nikdy mě nenapadlo, že budu jedním z nich!“ Přestože Zdeněk nyní žije svůj dream life, jehož součástí je spousta úsilí, profesního posouvání, cestování a málo spánku, se svými sny prý zdaleka neskončil. „Mám jich plnou hlavu, jsem tak trochu snílek. Black Stuff je moje dítko, ale pořád sním o jeho bratříčkovi.“
ZDENĚK KORTIŠ
lektor BAR ACADEMY, whisky ambasador a majitel baru The Black Stuff, Olomouc
téma prezentace
KÁVA NEBO KOKTEJL

„Kroťme svoje ega. Nezachraňujeme lidské životy, ale děláme lidem radost.“
Anna Ribovičová se jako baristka věnuje především kávě, ale protože barmanství podle ní nabízí mnohem více možností a širší škálu chutí, ráda se tímto světem nechává svádět a inspirovat. „Hosté jsou večer uvolněnější a přístupnější, celá ta nálada má neuvěřitelné kouzlo.“ Spojení kávy a koktejlů, jež bude tématem její prezentace, si zvolila jako jednu ze svých životních cest, a ve správnosti této volby ji utvrdila také účast na BAR ACADEMY. „Zjistila jsem, že to dělám dobře, ale akademie mi zároveň ukázala, co dělat ještě líp. Byla a je pro mě velkou inspirací.“ Určitě tak Anně pomůže i v úspěšném dosahování dalších met a plnění snů. „Ráda bych se zúčastnila baristických mistrovství světa, ale na to mám ještě chvíli čas. Je to velká výzva a zodpovědnost.“
ANNA RIBOVIČOVÁ
absolventka BAR ACADEMY, Dublin Cafe, Prešov
téma prezentace
CESTA DO MEKKY KOKTEJLŮ

„Miluju ten každodenní rituál v podobě pětihvězdičkového servisu pro naše hosty.“
Že se vydal správnou cestou, může člověk zjistit i díky neúspěchu. Své o tom ví slovenský barman Martin Hudák, jenž svou profesní dráhu začal v Prešově a nyní žije a pracuje v Londýně. „V bratislavském baru Paparazzi jsem tehdy Painkillerem zapíjel prohru na jedné ze svých prvních soutěží, když ke mně přišel George Němec, který seděl v porotě, a řekl mi, že dnes potkal jedno z nejhezčích a nejupřímnějších srdcí za barem a že jsem to já. Tehdy mi došlo, že už pro mě barmanství není jen cesta přežití a výdělku, ale opravdu srdcová záležitost.“ Dalším klíčovým momentem pro Martina byla právě BAR ACADEMY, jeho úplně první barmanský kurz. Nejenže tam poznal řadu inspirativních lidí i budoucích kolegů a naučil se cenné základy své profese, ale také se díky kurzu Elite a jeho hostům Peterovi Dorellimu a Eriku Lorinczovi zamiloval do American Baru londýnského hotelu Savoy, v němž dnes působí.
MARTIN HUDÁK
absolvent BAR ACADEMY, American Bar hotelu Savoy, Londýn

DAVID NEUMANN

ROBERT KOBLASA
téma prezentace
FLAIROVÉ WORKSHOPY A PROČ SE JIM VĚNUJI

„Nejdůležitější je vědět, že to, co děláte, chcete opravdu dělat. A pokud ano, dělejte všechno nejlíp, jak umíte.“
Kudy vede jeho profesní cesta, David Neumann zjistil už jako student čtvrtého ročníku hotelové školy, když na festivalu dovedností viděl barmanskou show a pak doma podobné triky sám vyzkoušel. Ve flair bartendingu to dotáhnul až k titulu mistra České republiky a vicemistra Evropy, ale také lektora této disciplíny. Své vědomosti a zkušenosti předává i studentům BAR ACADEMY. „Díky akademii jsem poznal spoustu nových kamarádů a kolegů. Při každém loučení s lektory i novými absolventy mám pocit, že jsme všichni společně odvedli kus dobré práce.“ Šťastný je ale stále především před hosty za barem. „Ten jejich úžas při mých show mě neskutečně baví. I díky nim mě naplňuje pocit, že se stále zdokonaluju a dělám svou práci dobře.“
DAVID NEUMANN
lektor BAR ACADEMY, Windy Point
téma prezentace
VZNIK A HISTORIE BAR ACADEMY

„Bar Academy se stala součástí vzdělávání mnoha barmanů, kteří dosáhli úspěchů nejen v české a slovenské gastronomii, ale i v té světové. A za to jsem nesmírně rád.“
„Bar Academy vznikla poměrně spontánní a přirozenou cestou. Reagovali jsme tehdy na poptávku barmanů, kteří stále více volali po systematické formě vzdělávání v oboru. Vybudování Academy navíc korespondovalo se strategií Pernod Ricard – být lídrem ve vzdělávání lidí pracujících v gastronomii,“ vzpomíná na začátky Bar Academy Robert Koblasa. Celých osm let měl tento projekt na starosti. Spolu s nezapomenutelnou atmosférou ho prý naplňovali i účastníci kurzů a lektorský a realizační tým, které považuje za spolutvůrce projektu. „Získával jsem od všech neuvěřitelné zkušenosti, které mi pomáhaly v mojí práci. Poznal jsem mnoho zajímavých lidí z oboru a měl jsem možnost spolupracovat se skvělými odborníky a opravdovými profesionály.“
ROBERT KOBLASA
regional sales manager, Jan Becher Pernod Ricard