Kubánský rum ze sudu po sauternském dezertním víně

Pernod Ricard začal na Kubě kromě rumu Havana Club vyrábět také Pacto Navio, k jehož dozrávání využívá sudy po francouzském dezertním víně. Inspiraci k tomu našel v historii, ostatně historický základ má i název novinky.

Rum Pacto Navio navazuje na zavedenou praxi obchodníků, kteří na počátku 19. století do Nového světa dováželi francouzská vína. Aby se obchodní lodě, tzv. navios, nevracely do Evropy s prázdnou, na zpáteční cestu se sudy naplnily rumem, který z nich během dlouhé cesty přes Atlantik vstřebal aroma a chuť vína. Vzkvétající obchod ovšem přerušila válka za nezávislost Španělska vedená v letech 1808–1814 proti Francouzům. Zlom přinesl až rok 1815, kdy spolu Francie a Španělsko uzavřely námořní mírovou dohodu, tedy el pacto. Námořní cesty byly uvolněny a obchodní lodě s nákladem sudů s vínem či rumem se na ně znovu mohly vrátit. Kubánská novinka svým názvem odkazuje právě na tuto skutečnost

Pacto Navio je blend až deseti rumů o stáří 10–12 let, jež pocházejí z jediné palírny a vyrábějí se pod dohledem maestros roneros podle tradičních kubánských postupů. Netypický krok přichází až na samotný závěr výrobního procesu – Pacto Navio totiž tři měsíce dozrává v sudech po sauternském. Toto vyhlášené francouzské dezertní víno ovlivňuje jeho barvu, jež je temně mahagonová s jantarovými odlesky, aroma i chuť. Ve vůni Pacto Navio nabízí tóny sušeného ovoce a květin spolu s náznakem medové a karamelové sladkosti a tónů vanilky. V chuti je příjemně nasládlý, s tóny skořice, citrusů a koření, závěr má plný a poměrně vytrvalý. K mání je v 0,7l láhvích a jeho maloobchodní cena činí 999 Kč.

 Zdroj: www.atbars.com

https://www.atbars.com/2019/02/03/kubansky-rum-ze-sudu-po-sauternskem/

 

        

 

Obsah publikovaný na této stránce je určen pouze osobám starším 18 let.

V naší společnosti dbáme na zodpovědný přístup ke konzumaci alkoholu - více na www.pijsrozumem.cz, a proto uživateli našich stránek mohou být pouze osoby starší 18 let.

Prosíme uveďte Vaš VĚK, děkujeme.